Hodnotenie ročníka 2017 v Bordeaux

Ročník 2017 dosahoval v Bordeaux celkové zrážky na priemernej úrovni. Nezodpovedal však tomu začiatok vinohradníckeho roka, pretože jeseň, zima, ako aj začiatok jari boli veľmi suché. Následne prišli veľké mrazy (26. a 27. apríla), kedy niektoré vinohrady vymrzli a niektoré vinárstva v Bordeaux stratili cez 50% úrody (v závislosti od konkrétnej lokality a nadmorskej výšky). Na ľavom brehu, ktorý je bližšie k oceánu a vyššie od rieky (stačí 15 metrov nadmorskej výšky), nemrzlo tak ako na pravom brehu a predovšetkým v nižších polohách. Následne boli zrážky vyššie (v máji/júni) a potom prišlo pomerne suché leto s podpriemernými zrážkami. Následne v prvej polovici septembra sa zrážky zvýšili nadpriemerne.

Ročník 2017 nie je výnimočným, no patrí medzi klasické ročníky. Bolo nutné viacej pracovať vo vinohrade a použiť väčší kumšt, resp. využiť všetky skúsenosti pri výrobe vína. Ročník ale bude patriť medzi tie lepšie ročníky 2. desaťročia 21. storočia.

Celkovo najlepšie obstálo Chateau Petrus z Pomerolu, ktorého víno bolo naozaj výnimočné. Z tejto oblasti mu sekundovalo Château Lafleur a v tesnom závese za ním Vieux Château Certan, Château La Conseillante a Château La Fleur Pétrus.

V Saint-Émilion vyznel najlepšie Château Ausone a Château Angelus.

V Pessac Léognan to bolo Château Haut-Brion a za ním Château Pape Clément.

Na ľavom brehu Bordeaux, v apelácii Saint-Est?phe, zaujal (ako každoročne) Château Montrose a Château Calon Ségur.

V Pauillac-u boli výborné Château Lafite Rothschild, Château Latour, Château Mouton Rothschild a hneď za nimi Château Pichon Longueville Comtesse De Lalande.

V Saint Julien to bolo Château Léoville Las Cases, ako aj výborné Clos d’Marquis.

V apelácii Margaux nás zaujalo Château Margaux, avšak mňa osobne aj Château Malescot Saint-Exupéry.

 

Miroslav Jajcay

 

hodnotenie jednotlivých vín >>

 

Loading...