Napísali o nás: KAM ZA VÍNOM do Slovenského Grobu

Aké konkrétne „špecialitky“ ukrývate vo vašej vínnej pivnici?

Keďže mám rád Pinot Noir, tak tam mám Échezeaux, Morey- Saint.-Denis, Clos de Vougeot, Corton… to sú významné vinohrady z Burgundska. Aj mladšie, aj staršie vína. A, samozrejme, tam mám zastúpené Bordeaux, ktoré je oveľa väčšie svojou plochou, oveľa rozmanitejšie. V Bordeaux sa mi páčia vína z „pravého brehu“, hlavne apelácia Pomerol, ktorá je postavená na Merlote, takže mi v archíve nesmie chýbať Château Petrus, ako aj ich „susedia“ – Vieux Château Certan, Château La Conseilante alebo Château L’Evangile. Mám aj vína z „ľavého brehu“, ktoré sú postavené na Cabernete Sauvignon. Vína z 1. Grand Cru, ako sú Château Lafite Rothschild, Château Mouton Rothshild, Château Latour, Château Margaux alebo Château Haut Brion. Ale nemôžem zabúdať na vynikajúce 2. Grand Cru vína zo Saint-Julien, ako je Château Léoville-Las Cases, alebo z Pauillacu Château Pichon Longueville Comtesse de Lalande. Ako aj ďalšie vína z apelácií Margaux, Saint-Est?phe, Pessac-Léognan, Sauternes, atď.

Vraj sa venujete aj investičným vínam…

Áno, venujem sa aj sprostredkovaniu predaja vín z Bordeaux, resp. dávam Slovákom príležitosť, aby si tieto vína nakupovali aj investične. Investične kupovať víno znamená, že ho kúpim ešte predtým, ako sa dostane do fliaš. Ide o tzv. „En Primeur“, t.j. nákup vína dopredu. A kupujem ho preto, lebo má nižšiu cenu. Keď sa víno daného ročníka raz predá, tak ho už vinárstvo nemá. A tým pádom stúpa jeho cena. Čím väčší je dopyt po víne, tým vyššia cena. Ako pri každom tovare. Áut sa dá vyrobiť viac, no vína v danom roku nie, pretože to ovplyvňujú napr. poveternostné podmienky.

Vy teda odhadnete potenciál vína a poviete zákazníkovi, ktoré má kúpiť?

Áno. Počas „En Primeur“, ktoré býva v apríli, sa ochutnáva denne okolo 150 druhov vín, t.j. okolo 500 druhov vín za 3,5 dňa. Keď sa vrátim, tak sa stretnem s mojimi zákazníkmi a povieme si, čo by bolo pre nich najvhodnejšie. Aj podľa toho, aký štýl vína preferujú. Oni mi potom povedia, aký počet zvoleného vína chcú nakúpiť. Od jednej fľaše až po niekoľko stoviek fliaš.

Aké máte skúsenosti s potenciálnym zhodnotením? Že nakúpite za 50€ a potom predáte za 1500€ ? 🙂

Nie, také víno neexistuje :-). Ale napr. Château Pontet Canet v roku 2009 vychádzalo s cenou okolo 70€ na začiatku, a keď víno prišlo na trh, tak cena bola 180€. Teda po dvoch rokoch malo viac ako 100%-né zhodnotenie. A potom to ešte rástlo. A fľaša napr. takého Petrusu stojí cca 1500€… a po tých dvoch rokoch, kým príde toto víno na trh, nafľašované a s etiketou, tak stojí okolo 1800€. Potom cena postupne rastie. Priemerné zhodnotenie vín z Bordeaux je cca 7% ročne. Ale treba si ešte uvedomiť, že taký základný „picí“ potenciál u týchto vín z Bordeaux je po 10-tich rokoch. Nie je to ešte vrchol toho vína, ale začiatok, kedy sa odporúča takéto víno piť. Zrecí potenciál vín z Bordeaux je ale ďaleko dlhší. Mal som možnosť piť 20-ročné vína z rôznych apelácií, z rôznych kategórií Grand Cru, a tam sa potom ukazuje ten rozdiel. Po tých 20-tich rokoch sú tie vína jemnejšie, delikátnejšie, harmonickejšie.

Viete potom investorom sprostredkovať aj samotný predaj ich investičného vína?

Áno, viem. Len je dobré sa dopredu rozhodnúť, ktoré víno chcem na predaj, a ktoré si chcem nechať. Lebo víno, ktoré chcem dať ďalej na predaj, musí zostať v špeciálnych skladoch, aby naň nepôsobili negatívne vplyvy zrenia. Predaj potom prebieha prevažne do zahraničia, ale aj v rámci Slovenska. A čím koncentrovanejší sklad, tým lepšie. Priestorov na skladovanie mám dostatok. Ešte ani sám neviem, aká je ich kapacita :-). Venujem sa totiž aj distribúcii vína, koňakov či šampanského na Slovensku, ako aj ich priamemu predaju cez vlastné vínotéky pod značkou CHATEAU-VIN. Jedna z nich sa nachádza v areáli penziónu, ktorú som otvoril v roku 2008. Už vtedy bolo na okolí veľa dobrých vinárov, ale ľudia nechcú chodiť stále k tomu jednému, aby si kúpili jednu alebo dve fľaše slovenského vína.

 

Viac v článku na KamZaVinom.sk >>

 

Loading...